På 70-talet härjade Baader-Meinhofligan, Röda Brigaderna o a terrorister. Tänk om Europas stater då hade bestämt, att avsändare måste anges på alla brev och att posten måste registrera alla försändelser i ett stort register, som statens polis kunde begagna sig av när den fann lämpligt. Chanserna att komma åt terroristerna – hade de verkligen ökat signifikant? Tveksamt. Däremot hade alla brevskrivande människor nog känt sig mer än lovligt påpassade och de sociala konsekvenserna av det hela hade, framkastar jag, varit mera destruktiva än den obetydligt ökade chansen att den vägen få tag i terrorister. (De behövde ju bara sluta skriva brev, i så fall.)
Det hade dock knappast gått att genomföra något sådant fullt ut på den tiden. Men med digital informationsöverföring är det enkelt. Så när man nu kan göra det, varför ska man då låta bli? Allt för (öh, jag menar mot) terroristerna. Alla icke-terrorister får bara ställa upp helt enkelt och utan vidare låta sina e-postförsändelser, mobiluppringningar och sin webbsurfning registreras och lagras, för att tillfredsställa polisens eventuella behov. De enda som gnäller är teleoperatörerna, som vill ha betalt för “tjänsten”.
Ambitiösa terrorister är väl inte dumma i huvudet. Så vem är det som verkligen råkar ut för konsekvenserna?
(Jfr Sydsvenskanartikeln Mobiltrafik måste lagras.)
/Per
Man undrar. Hur svårt är det att köpa en mobiltelefon och ett anonymt kontantkort och använda dessa för att skicka mail, ringa, surfa eller detonera bomber.
Posted by: Erik Starck | 17 december 2004 at 11:40
Men det kan väl inte vara så att terroristhotet bara är ett svepskäl för att kunna hålla ordning på befolkningen? det kan jag aldrig tro.
Posted by: Henrik Ström | 21 december 2004 at 16:16
Jag tror inte att terroristhotet är ett svepskäl för att hålla koll på befolkningen. Däremot möjliggör den här nämnda utvecklingen detta. Och det är illa nog. Demokrati med insyn i myndigheternas agerande är ingen naturlag. Vi tycks fullt upptagna med att installera alla de verktyg en effektiv diktatur kan önska sig, samtidigt som vi också tycks leva i tron att en sådan diktatur väl ändå inte är möjlig. Naivt, kanske? Och negativa psykosociala följder av ökad övervakning är att förvänta oavsett hur samhällsutvecklingen blir.
Posted by: Per | 23 december 2004 at 08:36