Det moderna historiemedvetandet växte fram gradvis. Huvudstationerna var renässansen, upplysningen och den akademiska, särskilt den tyska, historievetenskapen på 1800-talet. Förutsättningarna för denna typ av historiemedvetande (och det kritiska tänkande det möjliggör) är skriftliga dokument. Dessa vittnar om sin egen ålder. De garanterar sin egen autenticitet som dokument (även om de är “förfalskningar”, något som i sig förutsätter ett skriftbaserat historiemedvetande av något slag). De enda ansträngningar som behövs för att bevara dem för framtida generationers bruk, är att bibehålla deras fysiska existens och hålla dem tillgängliga i bibliotek.
Med digitala “dokument” är det helt annorlunda. De har en inbyggd, närmast ontologisk ambivalens. De existerar egentligen inte som dokument; de kan kopieras en miljon gånger utan att deras identitet förändras; det finns ingen anledning att bevara original. Vad är ett digitalt “original” egentligen? Hur identifierar man det med historisk säkerhet? Vad händer med digitala filer som ingen använder på några år? De blir knappast liggande som papper kan bli. Hela “böcker” kan raderas för alltid utan att någon märker det, ännu mindre bryr sig. Den digitala världen är ständigt skiftande och för de flesta av dess användare är endast det aktuella intressant. Varför spara förra årets elektroniska agenda? Varför alls behålla en datafil som ingen har velat ladda ner på två år?
En medeltida handskrift, eller en tryckt bok, däremot, kan ha legat oläst i trehundra år, när någon plötsligt får för sig att studera den närmare och finner något av stort intresse och avgörande betydelse för en kulturs självförståelse. Kommer det över huvud taget att finnas någon historia så som vi känner den om trehundra år? Det tror jag inte. Den accelererande ontologiska ambivalensen kommer, i det kulturella medvetandets själva grundvalar, att nödvändiggöra andra ordningsprinciper än den kronologiska.
/Per
Hmm. Jag ser inte riktigt om det går att göra en TrackBack hit, så jag lämnar en kommentar istället. Mycket intressant skrivet Per. Jag har lite relaterade ord.
Posted by: Manne | 19 november 2004 at 13:16
Mycket intressanta relaterade ord, Manne!
Posted by: Per | 19 november 2004 at 14:27