Robert Axelrods bok om tävlingen som visar att även egennyttiga individer vinner på att samarbeta kom 1984, och redan året efter översattes den till svenska. Det lär ha gjorts så snabbt efter påtryckningar från den socialdemokratiska regeringen, eftersom man då kunde visa hur bra en socialdemokratisk samarbetsmodell fungerar även för dem som hyllar individuella värden och individens möjligheter.
Det här trodde jag på tills jag idag kontrollerade det. I själva verket tog det tre år, och den som sen gav ut den var ingen mindre än Studieförbundet Näringsliv och samhälle (SNS), inte direkt kända för sina tajta band med socialdemokratin. Och man kan ju göra den motsatta tolkningen också: fortsätt att agera efter ditt eget bästa så blir resultatet ändå ett samhälle där samarbetet råder.
I Axelrods bok, The evolution of cooperation, spelas en tävling mellan olika strategier i spelet Fångens dilemma. I båda spel-omgångarna vinner en "snäll" algoritm, Tit-for-tat (Öga-för-öga), som går ut mjukt och sen bara ger igen en gång för varje gång motståndaren straffar den.
Till 20-års-jubileet av boken har det nu ordnats en ny tävling, där en strategi vann som spelade efter ett helt nytt mönster. I själva verket var det en grupp av strategier som vann, där varje tävlingsomgång började med att de kollade om motståndaren var en annan strategi från samma strategi-makare, och om de kände igen varann så offrade sig den ena helt enkelt för att släppa fram den andra.
Det blir spännande att se vilka politiska slutsatser man kommer att kunna dra av detta -- den som vinner måste ha medhjälpare som är beredda att offra sig, och när man börjar spelet vet man inte själv om man är utvald till vinnare eller till offer... Aftonbladets löpsedlar: "Vinnare eller offer -- stort självtest i tidningen"
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.