« Att vakna ur Descartes dröm | Main | Att vakna ur Descartes dröm (2) »

28 oktober 2004

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Illusionen
Dina tre articlar utifrån suspension of disbelief har jag följt med späning! Du har använt exempel från många olika områden och har såvit jag ser det blandat ihop flera vicktiga saker! Främst Överenskommelse mellan motagaren och avsändaren samt mäniskans vilja att bli lurad!
Jag skall ta tre exempel på subspension of disbelief ur ”verkliga livet”
Många har blivit förförda av religösa förkunnare med sköna bilder om livet efter detta eller en bättre morgondag bara man härdar ut lite extra idag! Man stänger alltså av vardagen och låter sig påverkas av sådant som man inte kan kontrolera. Turena runt Knubys kan ses som exempel på detta.
Folk som blivit lurade av bedragare säger ofta att ”de borde vetat bättre” eller ”jag borde sätt tecknen” Om vi bortser från ofers benägenhet att lägga skulden på sig skälva är det intresanta att de i efterhand inser att avikelserna från det normala fanns men att de inte ”ville” se det, den ”verklighet” som bedragaren erbjod var ”bättre” en den vanliga!
Samma sak med film man gör en överenskomelse med regisören om vad som är möjligt! Och blir en del av illusionen!
Min far sa ”Det du ser, det ser du inte. Det du inte ser är just precis det du ser, det hela är mycket enkelt, bara du inte tänke för mycket på det för då förstår du inget alls!” Tillägas kan att han var Illusionist amatör med ett förflutet med folkparksturnerer.
Ganska apsurt blev det ibland när pappa körde trick i miljöer där inte folk var berädda på att bli lurade, Jag var med en gång då pappa körde ringspelet i ett kök hos bekanta, två närvarande ingengörer kunde bara inte släppa att detta var fysiskt omöjligt och återkomm till händelsen åratal efteråt!
Politiska agendan får i mångt och mycket även ses som subspension of disbelief då folk uppenbart går på det som politikerna erbjuder under valrörelsen för att direkt efter valet glömma allt sammans...
Vissa typer av simmulatorer kan man snarare se som ett eget språk där vissa ljud eller bilder får en överenskomen inebörd det vill jag tolka drottningholmsteaterns åskmaskin som dvs ingen tolkar det som åska uten som ett tecken som betyder åska, dvs man stimulerar inte situationen utan förenklar inebörden.
Det finns en aspekt till med Suspension of disbelief och det är att det som friska mäniskor kan skilja på och gå ut och inur utan problem men som kan utgöra helt andra stimuli för personer som inte kan skilja på dikt och verklighet!
Vad är Illusionen och finns det någon verklighet?
Oki det var ett långt svar på tre ganska långa men mycket intresanta articlar

Tack för intressanta synpunkter och väldigt roligt att du gillade inläggen.

Att fundera så här över vad som är illusion i bredare bemärkelse ger upphov till en mängd funderingar och gränsdragningsproblem. Exemplen med Knutby och politiken är ju väldigt relevanta. Ibland känner man att man skulle kunna ta ett steg tillbaka och bara säga "Men vad håller ni på med"? för att få ut folk ur deras illusion.

Nyligen cirkulerade en diskussion från en amerikansk domstol om huruvida en ko är ett landmotorfordon. En av dem som skrev om det ville just ta ett steg tillbaka och konstatera "Men hallå? Det är en ko!"

http://www.mayitpleasethecourt.net/journal_beds.asp?blogid=28

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003