« Automatiska mötesprotokoll får med allt | Main | Om jag var ett operativsystem... »

23 september 2004

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Detta funderar jag mycket kring - varifrån kommer föreställningen att det ska vara så lätt och att man ska klara allt efter att på sin höjd läst manualen. Och, hur stora otjänster gör det inte användaren som antingen känner sig dum och misslyckad när det inte funkar eller blir förbannad och inte vill ha mer med prylen att göra.

I viss mån ligger det säkert på marknadsföringen. Att en pryl eller ett system är lätt att använda är ofta ett försäljningsargument. ("Med vår programvara är du igång på fem minuter.")

I viss mån tror jag det är en missriktad omtanke från de personer som hade kunnat vara den personliga hjälpen, för att inte skrämmas utmålar man gärna hur enkelt ett system är. ("Ja, det finns en massa tekniska finesser, men dem behöver du inte bry dig om.")

Dessutom är det en samhällstrend. Att själv ha nyckeln till sin framgång, ta ansvar för sitt lärande och söka den kunskap man själv behöver är mer "rätt" än att fråga om hjälp. (Filme speglar ju också vilken töntstatus det har att behöva ringa helpdesk.)

Mycket intressant fråga -- hur det här att klara produkterna själv utan assistans har uppkommit.

En del av svaret är kanske att IT-system från början bara användes av experterna/programmerarna själva.

Men visst är det också en trend. Dels att göra saker ensam ("Bowling alone"...) och dels att självständigt söka kunskap.

Stämmer detta igentligen?
Jag fick hjälp/demonstration när jag såg min första film som barn
Jag fick hjälp/demonstration när jag såg min första stereo som barn
Jag fick hjälp/demonstration när jag köpte min första systemkamra som tonåring
Jag fick hjälp/demonstration när jag såg min första mobiltelefon som tonåring
Jag fick hjälp/demonstration när lärde mig köra bil i 18 års åldern
och så vidare
Poängen min är att jag tror att det sociala sammanhangen fortfarande är lika betydelsefulla. Problemet är ju att när man läser sin tionde bok så tror man att man vet hur böcker skall användas och därför vågar på sig det på egen hand. Samma sak med artifaktorn mobiltelefon kan jag använda en kan jag använda alla! eller borde vara så i alla fall! Det kan dock vara problem att övergången mellan olika artefakter blir luddig och otydlig när har man en ny artifakt? Åter till exemplet med mobiltelefonen. Är stationärtelefon och mobiltelefon samma artifakt? komradio och mobil? stationärtelefon och trådlös eller mobil? alla dessa storheter är inte samma sak helt klart men det finns olika likheter mellan denna grupp prudukter som gör att den som är van att använda en eller flera av dessa typer av produkter har lättare att lära sig ytterligare en eftersom de hänger ihop på ett eller annat sätt.
Det är ju många gånger en medveten sattsning av produktutvecklingen som syftar till att den som kan köra en bil kan köra alla bilar, gäller dock bilar av liknande årgång, den som bara har kört bilar av låt oss säja 1940 års model och tidigare skulle ha det ganska svårt att köra en modärn bil!
Men är det inte så vi vill ha det, skall man som på flyget kräva inflygning på en ny bilmodell? Eller låter vi det räcka med att man har tillstånd att framföra artifaktorn "bil" vill du ha ett specielt körkort eller licens för att framföra Volvo V70 av årsmodel 2002-2005?

Micke -- visst finns det motexempel, men vad gäller datorprogram och en hel del prylar är det många som blir lämnade vind för våg. Ett exempel är många småföretagare som sitter i händerna på systemleverantörer och där den där välbehövliga sociala kontakten kan bli ganska dyr...

Men mer om detta i nästa veckas inlägg!

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003