Jag vet inte hur en intressant diskussion om informationssamhället ska kunna ta sig in på tidningarnas kultursidor. Med tanke på hur lite som skrivs där i förhållande till behovet blir jag ibland pessimist. Men kanske går vägen via en diskussion om de traditionella kultur-ämnena konst, teater, film, litteratur, och hur de relaterar sig till den digitala "revolutionen".
Ett bra exempel är lördagens DN-artikel av Pontus Dahlman om The Bit Bang. Efter en iofs. föga klargörande exposé över några projekt inom ny digital kultur bl. a. i Malmö och Växjö hamnar författaren i en virtuell värld hos Teresa Wennberg som gästar en snabb dator på KTH. Artikelförfattaren dras längre och längre in i konstverket, och konstnären undrar till slut varför han inte frågar något om hur konstverket är gjort. Slutet av artikeln blir en otäck redovisning av den känsla man kan få av att vara människa i en "beräknad" värld.
Jag hör henne tala men på något sätt är det som om jag inte på samma gång orkar vara närvarande i den vackra virtuella värld som hennes verk dragit in mig i. Och den där vi, två människor, faktiskt står i ett rum en meter från varandra.
Med digitaliseringen av kulturen har flera av de murar som avantgardekonstnärerna inom alla konstarter drömde om att riva fallit för gott.
Men kanske är det detta som är den digitala revolutionens pris: att det sociala, analoga livet till sist förvandlas till något som stör. Likt det irriterande hacket från cd-spelaren, när den fastnat med laserstrålen i den blanka ytan av ettor och nollor.
/Simon
Recent Comments