Om vi filtrerar det vi ser genom en dator, då kan vi "klä på" omvärlden hur vi vill. En lyktstolpe kan bli gul och lurvig, ett elskåp blir ett fönster mot underjorden, husens målarfärg flagnar inte längre, och klottret försvinner. Min snart tio år gamla vision är både lockande och obehaglig. Att kunna "personalisera" världen skulle ibland vara skönt, men tanken på att automatiskt kunna plocka bort oönskade element ur min "världsbild" (i ordets bokstavliga betydelse) är otäck. Och toleransen för en förfulning av "den verkliga världen" ökar ju också, förstås.
Ett steg på vägen dit kommer man med dagens kameramobiler, när de används för augmented reality -- alltså att överlagra informationen från omvärlden med ett ytterligare datalager. I stället för att se genom telefonen som genom en vanlig kamerasökare, gör man först en bearbetning av kamerabilden. Då kan man både lägga på information på världen, och styra världen med telefonen.
Några intressanta prototyper har kommit fram på sistone. Det ena kommer från forskare på Bauhaus-universitetet i Tyskland, enligt Technology Research News . De visar en tredimensionell modell på telefonens skärm, och beroende på hur man sen vrider på telefonen så ändras perspektivet på det man ser.
Ett annat lite liknande system är Spotcode, från High energy magic, som använder telefonen som en sorts fjärrkontroll. Genom att vrida på telefonen när den riktas mot en speciell kod kan styra en dator.
Tillbaka till visionen om en förändrad världsbild. Det finns ju förstås gränser för hur mycket man kan förändra bilden av världen. Världsbilden måste ju fortfarande tillåta en meningsfull interaktion med världen. Så lyktstolpen måste ha sin rätta plats när jag vill luta mig mot den, och papperskorgens öppning måste finnas ungefär där den är i verkligheten. Men givet dessa grundläggande begränsningar tror jag nog ändå att min vision har en hel del potential.
Länk via Smartmobs. (Jag antar att Steve Mann måste nämnas också. Nu är det gjort.) /Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.