« Ansvar fr fel i datorsystemen? | Main | Och om fingeravtryckslsaren i mobilen inte funkar... »

25 augusti 2004

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Varför inte göra en tankelek. Låt oss säga att Stalin inte var ond. Vi leker, att Stalin led av det som han gjorde, alla offer som måste göras. I den leken är pakten med Hitler bara en nödvändighet, för att vinna tid, innan det av alla förväntade angreppet, som sedan råkade komma. Baltikum ockupationen, har då en bra förklaring i någon sorts buffert, som behövs, precis som uppdelningen av Polen. Låt oss leka leken lite djupare. Att med all sin paranoia, allt sitt vansinne, var Stalin en fantastisk ledare. Han byggde upp en den tunga ryska industrin som förmådde hejda Hitlers arméer. Han slog Hitler. Alltså, det är egentligen Stalin, vi har att tacka för att vi inte lever i nazismens diktatur, inte den där löjliga PR jippot där Amerikanerna gick in på Normandies kust- totalt överlägsna som vanligt, då Stalin ju höll ryggen fri för dem. Alltså, all anti-stalinism, är egentligen grotesk. Men om det då vore så, som det är i denna lek, vore det då inte så, att den där förhatliga realt existerande socialismen, ändå vore i all sin tafflighet, med alla sina mord och brister, ändå en av arbetarklassens segrar? Om det vore så,kunde man tro, att kapitalismen, nu efter sin konkurrents död, kunde löpa amok, och det i så fall är först och främst arbetarklassen som får betala för det, både i Europa och globalt sett.
Nu kommer vi till den verkligt intressanta delen i det här: I något av den oavnstående beskrivningen, så har du en känsla av att det kan finnas en sanning. Det som inte är lek, är när du svarar på om du vågar säga den- offentligt. Jag, skulle aldrig göra det i en verklig offentlighet, bara här, i en semi-offentlighet, en offentlighet på lek. Trots att jag har en gnagande känsla av att min egen historieuppfattning, är utsatt för en aktningsvärd del av självcensur. Hur den egentligen ser ut, vet jag faktiskt inte ännu.

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003