Idag inviger vi en ny avdelning på Infontology genom att publicera vår första porträtt-intervju. Syftet är att lyfta fram olika informationsanvändare i samhället, i ett möte mellan deras egen begreppsapparat och några "infontologiska" frågeställningar. Först ut är Mårten Belin och Robert Fekete, arkitekter i Malmö, som berättar om den digitala informationskedjan runt ett bygge, från skiss till rivning.
Det finns en vision att all information om ett hus för skiss, förslagshandling, kalkyl, anbudsförfrågan, produktion, förvaltning, ändring samt, på sikt, rivning och omhändertagande/återanvändning, skall finnas i en digital modell. Arkitekten, som sitter först i informationskedjan, förväntas skapa en detaljerad modellfil, som sedan ska fyllas på med information från övriga konsulter i informationskedjan (vvs, etc). Problemet för arkitekterna är att detta arbetssätt inte gynnar utan hämmar den kreativa process som är arkitektens kärnkompetens -- att "uppfinna" husen utifrån givna krav och förutsättningar.
Processen att uppfinna, få acceptans för och producera husen görs, enligt Mårten och Robert, bäst med hjälp av abstraktioner med långt mindre informationsinnehåll. Incitamentet för att lägga in extra information finns i kalkyl- och förvaltningsskedet som ägs av entreprenörer och byggherrar, snarare än hos arkitekterna.
Under de här påtryckningarna finns det en del arkitektkontor som har ändrat sin affärsidé från att "bara" vara kreativa arkitekter till att skapa denna mer preciserade information för de andra informationskonsumenterna i kedjan, men risken är då att de förlorar greppet om den kreativa arkitektrollen.
Läs intervjun här. /Simon
Kan vara en idé att vara lite tydligare med länken till intervjun; det tog mig till andra lsningen innan jag begrep att det fanns mer material än vad som presenteras på hemsidan.
Posted by: janne | 10 juli 2004 at 18:04
Tack för påpekandet. Det gick lite fort där...
Posted by: Simon | 16 juli 2004 at 11:39