En hittills ganska dold tanke bakom "infontologin" är att vårt konventionella, egentligen naiva, artefaktbegrepp är otillräckligt och missvisande när det gäller att förstå vilka roller artefakter spelar i samhället. I synnerhet gör det oss blinda för i vilken utsträckning artefakterna "använder" oss, snarare än tvärtom. För att förstå det senare måste man tänka på artefakter inte som saker, utan som interaktiva processer vilka tillfälligt aktualiseras när vi samagerar med dem. I dessa lägen tränger den praktiskt verksamma artefakten in i vårt handlingsmedvetande och formar en del av våra tankar och ännu mer av våra handlingar. I detta skeende är människan en komponent i en större entitet och är ofta lika mottagande som hon är givande, i förhållande till vad processen åstadkommer. Artefakten är under själva interaktionen lika mycket "inre" som "yttre" och den entitet som i själva verket agerar kan kallas en "människa/artefakt-ensemble".
Detta synsätt har stor potential när det gäller att skapa sig en mera dynamisk och, anser jag, mera realistisk syn på artefakternas roll i samhället, i förhållande till oss människor. Man kan också utifrån enkla exempel påvisa intressanta skillnader och vittgående, olikartade implikationer mellan olika typer av människa/artefakt-ensembler, vilka ytligt sett löser samma uppgifter. T ex kan man tydligt bli varse vissa betydelsefulla skillnader mellan en manuell lösning av ett aritmetiskt problem och en lösning av "samma" problem med hjälp av en elektronisk miniräknare. Lite grovt kan man säga att den förra metoden, när man väl lärt sig den, är intuitivt klarare än den senare, i vilken räkneprocessen förblir en yttre företeelse, utan annat interaktivt samband med en människa än några knapptryckningar, vilka egentligen inte förutsätter några matematiska kunskaper alls. Samtidigt som miniräknaren är enklare att använda, så förblir dess bidrag till skeendet (lösandet av ett räkneproblem) fullkomligt dolt för människan i "ensemblen".
Detta är saker jag tog upp vid en presentation nyligen på Institute of Communication, Campus Helsingborg. Den längre texten (på engelska) kan du läsa genom att klicka på länken nedan.
Intuitive and non-intuitive artifacts. (46 kB)
/Per
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.