« Enkelspårigt knapplås | Main | Datorspel fr dig att steppa loss »

25 maj 2004

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

-----
Jag ser helt klart ett stort "behov", eller i alla fall ett stort sug, efter såna här tjänster. Vem har inte velat veta om ens mottagare verkligen öppnar breven, och om adresserna man skickar till verkligen fungerar?
------

Spammarna såklart :).

Som generellt inte tycker om mottagningskvittenser och ser det som intrång i den personliga integriteten att andra ska kunna se om och när jag läst ett mail osv.

Annica

Dom allra flesta epostklienter laddar inte ner grafik utifrån i mottagen epost. Viktigare, nästa version av Outlook kommer tydligen ha detta spärrat som standard också. Betyder antagligen att just den här affärsidéens dagar är räknade.

Annica: Javisst är det ett intrång i den personliga integriteten, men det är ju också så att det finns ett starkt tryck från *avsändarna* -- inte bara spammare -- att veta om nån har läst. Jämför med ett telefonsamtal i stället -- där vet man automatiskt om nån lyfter luren! Och där ligger intrånget i integriteten i att *mottagaren* kan se vem som har ringt via nummerpresentation, trots att ingen har svarat. Det är rätt intressant att jämföra telefon och mail från ett kommunikationsperspektiv. Ska skriva mer om det.

Janne: Att "de flesta epostklienter" inte laddar ner grafik betyder tyvärr inte att de mest använda klienterna inte gör det... Mass-användarna använder Outlook, och Microsoft har ju rätt okritiskt pushat för användandet av html i epost. Se också det tidigare inlägget i serien...

Att "de flesta epostklienter" inte laddar ner grafik betyder tyvärr inte att de mest använda klienterna inte gör det... Mass-användarna använder Outlook, och Microsoft har ju rätt okritiskt pushat för användandet av html i epost.

Se mitt inlägg ovan - Outlook kommer framöver att som standard inte ladda ner sånt utifrån framöver. Det krävs heller inte att 100% av alla användare uppgraderar eller byter för att tjänsten ska bli meningslös; mellan tummen och pekfingret skulle jag gissa att om det inte längre fungerar för runt 20-25% av alla användare, så kommer värdet av tjänsten att vara så tvivelaktigt att den inte längre är intressant.

Janne, du har givetvis helt rätt i att det krävs en mycket stor kritisk massa för att systemet ska funka för att skicka till "nya" personer.

Om man däremot skickar till personer man regelbundet har en kontakt med, men där man ändå vill veta när och om de läser ens brev, då kan man använda det.

Det kommer ju att finnas en massa fall där folk inte märker att de får mail med spårning, eller sen inte vet hur de ska stänga av det. Och det kommer nog att dröja ett par år innan de mailklienter som läser in allt externt content är ut-fasade -- folk i allmänhet är ju inte sådär jättebra på att uppgradera sina system...

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003