« Den glömda konsten att ha tråkigt | Main | Japanskt föredöme »

07 april 2004

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Många av de som har något att säga till om på de stora teknikföretagen är civilekonomer eller civilingenjörer. Titta på hur de utbildningarna ser ut och har sett ut i under lång tid ...

Men när man i debatten, senast häromdan på DN:s ledarsida, argumenterar för att man ska öppna upp dessa utbildningar är det oftast "'ädelhumanistiska" grejer som föreslås. Låt teknologerna göra närläsningar av några få centrala texter av Platon, Thomas av Aquino och Kant. Det tycker jag är ett feltänk. Istället borde man få in mer av perspektiv från ämnen inom fältet Science and Technology Studies på de här utbildningarna, för att öka förståelsen för teknikens olika samhälleliga dimensioner.

Det finns dock undantag. Den sk "humanistingenjörsutbildningen" i Uppsala innehåller rätt mycket teknik- och vetenskapsstudier.

Håller helt med dig om "ädelhumanismen". Själv har jag sysslat mycket med sådan och hävdar gärna dess egenvärde, men samtidigt är jag väldigt inställd på att kontextualisera den i förhållande till exempelvis en högteknologisk miljö, som vår. Då blir det intressant, ibland, men det förutsätter ingående kännedom om båda sidor och väldigt få gör sig besväret att sätta sig in i båda ordentligt. Och i Sverige finns knappast någon humanistisk tradition i dialog med vetenskapen och teknlogin heller, för den delen, jämfört med Tyskland t ex.
Teknologer/ingenjörer behöver inte "kultiveras" i "ädelhumanism", men de behöver förstå att resultatet av deras ansträngningar får en mängd icke-teknologiska konsekvenser och de skulle helst behöva lära sig hur man kan tänka på sådant.

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003