Clay Shirky, internetessäist, socialnätsbloggare, universitetslärare m. m. skriver om "Situerad programvara", d.v.s. programvara hopbyggd för ett visst sammanhang, en begränsad användningskontext, och följaktligen en begränsad mängd användare. Han kontrasterar detta mot det han kallar "webb-skolan" som föreskriver skalbarhet och att programvaran ska kunna användas av "alla" användare.
Men sen webb-skolan slog igenom som systemutvecklingsparadigm har mycket skett. En sak är att programmeringskompetens nu inte längre är något väldigt exklusivt. Andra faktorer är att det nu finns gott om hårdvara och gott om potentiella användare.
Med tillkomsten av sociala programvaror har också värdeuträkningarna förändrats. I stället för att värdet av programsystemet är proportionellt mot antalet användare, blir värdet av ett socialt system proportionellt mot kvadraten på användarna, enligt Metcalfes lag. För många sociala system är det också en ren fördel att ha ett par dussin användare, snarare än att de räknas i hundratusental. Han jämför med läsecirklar eller seminarier som funkar bäst med ett mycket litet antal deltagare. Genom att systemet utvecklas i nära samarbete med användarna kan man anpassa efter just den gruppens intressen, behov och förutsättningar.
Det är vissa egenskaper hos programvaran som kommer att förändras om det här designparadigmet slår igenom. Exempelvis kommer programmen antagligen inte att ha samma kvalitetskrav som vi är vana vid, samt inte vara anpassade för alla sorters användare, vilket kan leda till att användningströskeln för funktionshindrade kan höjas igen, efter att nu ha sänkts under ett par år. Å andra sidan gör det också att det blir mer lönsamt att utveckla för mindre användargrupper, som just funktionshindrade. :-)
(Som parentes kan nämnas ett annat tecken på att programvaruutvecklingen kan väntas ta sjumilasteg den närmaste tiden: det norska webbläsarföretaget Opera tillkännagav härom dagen att de nu har utvecklat en applikation som gör att man kan programmera TV-inspelning via sin mobiltelefon. I detta har man samarbetat med en tysk systemintegratör, DiscVision, vars tekniske chef säger att tack vare användningen av öppna webb-standarder, så tog integrationen endast tre dagar, mot vanligtvis "flera man-år"!)
/Simon
Comments