[anförande på Humanekologins dag, Lunds universitet, 1.10.2003 (under annan rubrik)]
Fackidiot är väl inte precis något man vill bli beskylld för att vara. Men ett annat ord för samma sak är expert och att vara expert, det är fint det. Och expert det är man på en sak. Att generalisera hör inte dit.
Låt mig här citera den kanadensiske författaren och historikern John Ralston Saul. Han skriver i sin bok Voltaire’s Bastards[s 307, min övers.]:
Vår civilisation avskyr experten som hemfaller åt det allmänna fria ordet. Offentliga kommentarer av en individ som yttrar sig utanför sitt eget expertområde, eller t o m försöker att dra vidare slutsatser utifrån sin specialkunskap, ses som en farlig seger för känslan över professionell kompetens. Det blandar sig i andras expertområden och det antyder att givna strukturer är bristfälliga. Yttranden från en författare eller journalist är relativt harmlösa. De kommer från marginalen. Men en riktig expert, som just därför är en fullfjädrad medlem av samhället, angriper sig själv när han angriper andra. Och skulle någon offentligt fälla kritiska kommentarer om sitt eget expertområde, så är det nästan ännu värre. Han förråder sitt brödraskaps hemligheter. Expertis och struktur lyckas därför tysta merparten av den seriösa offentliga diskussionen.
En humanekolog kan alltid skryta med att han eller hon inte är någon fackidiot. Men samtidigt har han svårt att bedriva någon forskning och undervisning över huvud taget, utan att riskera att trampa diverse legitimerade experter på tårna.
Humanekologin sysslar med förhållandet människa/natur. Ett politiskt mera gångbart uttryck är ”miljö”. Humanekologin har (också) något med miljöfrågor att göra. På miljöområdet finns det många experter: miljösamordnare, miljöhandläggare, miljöcontroller, miljötekniker, miljökonsult, miljöcertifieringsledare, miljökoordinator, miljöekonom, miljöledare, med mera.
Man kan ju fråga sig vems miljö, mera exakt, eller för den delen vilken miljö, som kontrolleras och koordineras (med mera) av dessa sakkunniga. På ett ganska uppenbart sätt gör man många gånger ett grundläggande tankefel, när man föreställer sig att ”vår miljö”, som det heter, kan handläggas eller certifieras alldeles oberoende av i vems intresse, eller i vilka idéers intresse, det görs.
Miljöaktivist är en annan sorts expert, kan man säga. Inte offentligt erkänd, men ändå. Och även denna term lider av samma fundamentala oklarhet som exempelvis ”miljöekonom”. I samtliga fall är det oklart vilka mänskliga intressen och idéer som egentligen ligger bakom. Hur kan man ens föreställa sig att man ska kunna värna en ”miljö”, d v s någons omgivning, utan att vara väldigt klar över vems omgivning det är fråga om? Saken kan visserligen verka ganska klar så länge det handlar om jord, luft och vatten. Vi äter alla växter från jorden, andas luft och dricker vatten. Men är vår miljö verkligen inget annat än jord, luft och vatten, växter och djur? Är en rent fysisk överlevnad det enda väsentliga?
För en mycket stor del av dagens människor är en urban, högteknologisk omgivning den givna ekologiska miljön. Teknologin med tillhörande ekonomi har blivit ett ofrånkomligt ”hölje” runt människan, som en gång befann sig i betydligt närmare kontakt med växter och djur, berg och dalar, väder och vind. På senare tid har den urbana teknologin blivit alltmer kvasiorganisk och komplex till sin karaktär.
I form av cyberspace, om det nu är rätt ord, börjar den t o m uppvisa vissa emergenta, kvasimentala egenskaper. Människan som biologisk organism, eller som person med ett särskilt värde, står egentligen inte i fokus för den nuvarande samhällsutvecklingen. Människan som individuell, självmedveten varelse är många gånger endast en funktionell komponent i extremt komplexa tekniska system av global räckvidd. Hon är idag inte norm för vad som sker. Vi tycker att vi är centrum, att vi har kontroll. Men detta är en illusion.
Våra inre landskap, våra föreställningsvärldar i det postmoderna, högteknologiska samhället har med tiden i allt större utsträckning frikopplats från det yttre landskapets realiteter. Detta har till stor del skett med hjälp av en accelererande produktion av fantastiska prylar, som allt mera framgångsrikt simulerar en yttre värld, en så att säga ”yttre inre” miljö i vilken vi kan samspela med allsköns sagofigurer. Teve, film och dataspel är bara de mest uppenbara formerna av detta. I själva verket består en allt större del av vårt sociala liv av fantasier, inspirerade av alla möjliga fiktiva figurer, påträngande gestaltade i media.
Innebörden i detta är att vår dagliga, konkreta upplevelse av tillvaron alltmer har fjärmats från en tydlig medvetenhet om vårt oundvikliga beroende av den icke-mänskliga och icke människokonstruerade miljön - den ”vilda”, ej tämjda, ej domesticerade, ej artificiella omgivningen. Vi upplever, kan man säga, en inre miljöförstöring, egendomligt parallell med den yttre.
Ett av de problem som den biologiskt verkande miljöförstöringen ställer oss inför, är hur ett förnyat medvetande om vårt faktiska beroende av naturen ska kunna främjas - i ett samhälle där praktiskt taget alla våra sysslor äger rum i helt artificiella miljöer. Här finns knappast någon annan möjlighet än att på alla upptänkliga vis försöka göra oss själva uppmärksamma på att hur vi tänker.
Hur vi ser på oss själva och vår omgivning är av absolut avgörande betydelse. Experter på detta är de som sysslar med humaniora och teologi, inga andra. En humanekologi utan humaniora är en definitionsmässig omöjlighet, en sorts sjävmotsägelse. Samtidigt är humanekologin något mer än humaniora.
Detta ”mer”, som jag ser det, består inte i att humanekologin skulle vara "för mer" i förhållande till mera begränsade studiefält. Det mervärde jag tänker på handlar snarare om att humanekologin utgör en plats, där det är offentligen tillåtet för experter från olika fält, att mötas i en diskussion om frågor av gemensamt intresse. Frågor som faller utanför allas expertramar, men som man ändå inte kan bortse ifrån.
Den speciella kunskap eller färdighet en humanekolog här kan bidra med, är att vara skolad i konsten att föra en konstruktiv dialog över ämnesgränserna, ja till och med över fakultetsgränserna. Så kanske kan man säga att en humanekolog skulle kunna vara en sorts expert i alla fall (det låter ju fint att kalla sig det), men utan att vara fackidiot.
/Per
Recent Comments