2004 har ju av vissa pekats ut som ett genombrottsår för RFID, men nu kommer färdiga produkter för en massmarknad från ett lite oväntat håll, när Nokia släpper sitt Nokia mobile RFID kit, som ett "skal" till den nya "allväderstelefonen" 5140.
Under ETCon för ett par veckor sen visade Nokias CTO Pertti Korhonen en tillämpning med en telefon och en bok, där man rörde vid boken med telefonen för att få information om den via Internet, eller skicka information om den till sina vänner, och det är lite liknande scenarior som Nokia tänker sig för den nya RFID-läsaren, fast framför allt för företagsmarknaden, eventuellt för att priset kanske kan väntas bli högt.
Nokia föreslår tillämpningar som att en servicetekniker eller vakt rör vid en RFID-etikett och skickar eller får information om objektet där etiketten sitter, ungefär som man gör idag med streckkoder. På köpet får man en autenticering och tidsstämpling av avläsningen.
Men det finns också mer intressanta fall där RFID-kretsen är hopkopplad med en mätare och värdena från mätaren lagras i telefonen. Med tanke på att 5140-telefonen i sig själv innehåller en mängd olika mätare och sensorer, som digital kompass, termometer och decibel-mätare öppnas ett stort framtida tillämpningsområde. Redan nu finns flera olika mätartyper med Bluetooth för datainsamling med mobila enheter, exempelvis en avståndsmätare från Leica.
Ett tredje område som Nokia nämner i sina användningsscenarior är för handikappade, där en RFID-etikett bakom ett foto av en person kan användas för att ringa personen -- rör med telefonen vid fotot så ringer telefonen automatiskt upp. Samma teknik kan förstås användas för en mängd "kontext-aktiverade" tillämpningar.
Nokias läsare köps i ett paket med två skal och 20 RFID-etiketter, kör på ISO 14443A (13,56 MHz) och är ett led i samarbetet med Sony och Philips om Near Field Communication, ett interaktionsparadigm byggt på "beröring", som är avsett att komplettera Bluetooth och IR i kommande telefoner och andra tillämpningar.
Avläsningen fungerar på 2-3 centimeters håll, vilket gör att man kan avfärda en hel del av de invändningar mot integritetskränkning som hittills har ackompanjerat RFID-tillämpningar. Å andra sidan är avståndet beroende av läsarens signalstyrka (upphöjt till 4), så med en mycket stark läsare kan man förstås få helt andra avstånd. En annan stor skillnad mot tillämpningar som tidigare nämnts är att det nu är läsaren som är mobil, medan RFID-etiketten sitter fast. Tidigare har det framförts invändningar mot att RFID-etiketter skulle kunna användas för spårning.
/Simon
RFID I mobiltelefoner
Jag delar din skepsis till RFID åtminstone inom det område där jag är verksam - konsumentvaror
Jag tror inte att dessa mobiltelefoner påverkar situationen ett dugg. Den information du nämner kan man få via vilken barkodläsare som helst. De billiga mängd chippen innehåller ju endast ett nummer. Så uppkoppling behövs. Kvar står den oändliga fördyringen jämfört med barcodes
För mätning däremot verkar det ok, Kan röra sig om några miljoner tags medan ett genombrott ligger på billioner
Hälsningar
Rutger
Posted by: rutger Roseen | 19 mars 2004 at 11:02
Ja, för konsumentprodukter är det ju både en prisfråga och en integritetsfråga.
Posted by: Simon Winter | 21 mars 2004 at 08:39
Det mer betydelsfulla med RFID och mobilerna är spammöjligheterna. RFID kommer kontakta din mobil och tala för dig med ett vackert sms att du är sexig om du köper Gillet rakskum eller andra sanningar du inte längtat efter. För att inte tala om vad den kommer säga vid vin hyllorna eller vid cigarettna. Naturligtvis kommer det vara förbjudet, efter ett slag, kanske, om vi inte ska förlora hoppet helt, tror vi det. Så som vi också kan tro att spamplågan stoppas. Men realisten inom mig, säger- här finns pengar att tjäna och utvecklingen kommer gå så långt, att det kommer finnas de som vägrar bära mobiltelefon...
Andreas Altermann
Posted by: Andreas Altermann | 21 mars 2004 at 21:29
Det är ju det jag tycker är så smart av Nokia -- att de inte har riktat in sig på konsumentmarknaden, utan håller sig till områden där det inte blir så tätt mellan RFID-etiketterna, och där avläsningen sker på ett mer kontrollerat sätt. Och så länge telefonen inte läser av något på närmare håll än 3 cm så klarar man sig nog från spam, även om man får akta sig så att ens telefon inte automatiskt ringer upp vilka nummer som helst.
Om man har den nämnda tillämpningen för funktionshindrade får man se till att ingen smugglar in RFID-etiketter som ringer upp utlandsnummer etc. Det finns ju idag etiketter som är betydligt mindre än ett riskorn.
Posted by: Simon Winter | 22 mars 2004 at 09:16