Striden hårdnar mellan copyrightförespråkare och de som försvarar rätten till fri information och "rätten att uppfinna". ("Freedom to innovate" förknippar jag mest med Lawrence Lessig och creativecommons.org, men söker man på Google hittar man massor med länkar till Microsoft!)
En artikel i Wired berättar nu om ett nytt lagförslag till amerikanska kongressen, som ska skärpa copyrightlagstiftningen ytterligare, och även inkludera copyright på fakta:
Imagine doing a Google search for a phone number, weather report or sports score. The results page would be filled with links to various sources of information. But what if someone typed in keywords and no results came back?[...]
An encyclopedia site not only could own the historical facts contained in its online entries, but could do so long after the copyright on authorship of the written entries had expired. Unlike copyright, which expires 70 years after the death of a work's author, the Misappropriation Act doesn't designate an expiration date.
Som det verkar på artikeln skulle lagförslaget kunna innebära att man skulle kunna tvingas betala för att publicera exempelvis historiska fakta: "Gustav II Adolf dog 1632." Det blir 1:50. En bisarr tanke, men visst -- det är ju inte jag som är upphovsman till denna information, så i någon mening bör jag kanske betala till informationskällan...
För att inte tala om vad som skulle hända om jag publicerade ett felaktigt faktum -- inte nog med att jag trampar in på någons mark, dessutom förvanskar jag det. Skadestånd direkt. Eller -- är det kanske inte samma faktum då? Kanske blir det automatiskt ett gratis-faktum som hamnar i the public domain om det är felaktigt? Ja, då är ju problemet löst. Jag viskar till dig att vi lägger på ett år på alla årtal som vi publicerar, så kan vi göra det gratis!
/Simon
Comments
You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.