I ett mycket kort men välformulerat inlägg i fredagens Människor och tro i SR P1 talar Kjell Albin Abrahamsson om "spiritualitet", något som han saknar i den svenska debatten. Inslaget blir aktuellt på två plan. Dels genom EUs öst-utvidgning, eftersom han relaterar svenskarnas kultur till de mer spirituella katolska och ortodoxa ländernas, och dels genom att han relaterar spiritualiteten till vår informationsanvändning.
Han beskriver ett Sverige där felet med religion och spiritualitet är att Gud inte går att ladda ner med ett klick med musen, där religion innebär för mycket ansträngning och för många frågor där svaren inte finns att hitta med en sökmotor:
Den här spiritualiteten behöver inte vara religiös, men är det oftast, och med spiritualitet så menar jag en kraft, en blick inåt, ett tidsperspektiv, en livsenergi som mer kommer från hjärtat än från hjärnan, och den lär oss vaksamhet, att vara aktsam om medmänniskor, om djur och natur och av spiritualiteten så blir vi ansvariga att arbeta för en bättre framtid. Ja ja, jag vet att det inte låter glasklart, men sådan är den mystiska spiritualiteten.I Sverige är det som om allt i tillvaron redan är funnet och kodifierat. Ingenting är outgrundligt och mystiskt. Svenskar är maniskt upptagna med att lösa samhällsproblem och lika maniskt ointresserade av livets hemligheter som övernaturliga fenomen som mirakel och helbrägdagörelser. Jag tror att Sverige och svenskar går miste om en idédebatt och en kulturgemenskap just genom att vägra spiritualiteten.
För mig själv som kommer från en mycket rationell världuppfattning är inte "spiritualitet" ett begrepp som jag spontant känner mig hemtam med, men arbetet med Infontology drivs ju av någon sorts frustration över att vår människo-bild inte är tillräckligt bra. Det är en kombination av att vi inte vet tillräckligt mycket om människor för att kunna bygga de IT-stöd som vi försöker bygga, och att vi inte ska behöva ta reda på all den kunskapen, för att det inte är värdigt oss som människor.
Den "kunskapen" representeras av mycket av det som Abrahamsson lägger in i begreppet spiritualitet och som därmed inte ska vara kodifierad på samma sätt som övrig kunskap om världen. Ja -- allt detta kanske inte ska kallas vare sig "kunskap", "information" eller "vetande". Men hur ska vi då hantera det?
Inslaget går att avlyssna fram till torsdag via programmets hemsida. Abrahamsson börjar ca 36 minuter in i programmet.
/Simon
Comments