« Barn, datorspel och verklighet (1) | Main | Preferenser, positioner och precisering »

19 februari 2004

Comments

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Jag uppskattade din artikel i Sydsvenskan. Kul att det börjar dyka upp riktigt intressanta svenska bloggare utanför Stockholm... ;)

Jag är en flitig kameramobil-användare, och har som sådan funderat en hel del kring integritets- och kopierings-/spridningsfrågorna. Vi kan utan tvekan, anser jag, konstatera att vi ännu inte riktigt insett vilken maskburk vi öppnat genom att sätta enn (allt bättre) nätverkad kamera i händerna på snart sagt alla i samhället. Som med allt annat kommer bra och dåliga saker att komma med det. Vad det gäller integritets-biten tycker jag inte det potentiellt skrämmande är ATT någon kan ta en obemärkt bild av någon annan utan det är HUR den kan spridas. Prova att stå i kassan på ICA någon gång, och lyssna på vad folk pratar om medan de står i kön. Det är fascinerande hur folk kan avhandla allsköns sorts hemskt / roligt / kränkande skvaller till synes helt omedvetna om att andra i könn kan lyssna eller framför allt att den osynliggjorda kassapersonalen hör varje ord. Samma sak med att prata offentligt om ditten och datten i mobiltelefon, något de flesta vant sig vid och vissa gjort till en konstform... I de fallen finnns dock ingen möjlighet till snabb och bred spridning, som med de nätverkade kamerorna. Vad det gäller innovationer för tekniskt "skydd" mot kamerorna så har jag upptäckt något lustigt. Jag är ingen bild- eller digitalkamera-tekniskt kunnig person men jag har noterat att i en del butiker upplysta med ljusrör så lägger kamerans CCD av. Det blir bara feta svarta streck över bilden. Som om någon frekvens i det omgivande ljuset går stick i stäv med en frekvens i kamerans ljusupptagare. Någon sorts polariserings-effekt? Kanske man istället för att bygga in ljud i kamerorna (vilket känns ganska uddlöst, speciellt när kamerorna blir bättre och medger att stå på större avstånd) kanske man kan lagstifta om vissa frekvenser för ljusupptagning i kamerorna, frekvenser som kan störas med rätt sorts belysning på offentlig plats / i privata rum?

Håller helt med dig om att det är spridningsmöjligheterna, inte bildtagandet i sig, som är det potentiella problemet i sammanhanget. Medvetenhet om just detta är vad som fordras för gott omdöme i saken. Mer om kameramobiler senare i veckan.

The comments to this entry are closed.

  • "En läsvärd blogg om informationsanvändning och hur ny teknik förändrar vår verklighet och vår kultur." -- Urban Lindstedt, Internetworld nr 7, 2006

Böcker

Blog powered by Typepad
Member since 12/2003