I söndags kunde man i Sydsvenska Dagbladet läsa min artikel om kameramobiler. Igår var följande huvudnyhet på förstasidan: "Nakenfotografering stoppar bildmobiler". Ren slump i och för sig och inte heller den första nyhetsartikeln på detta tema.
Intressant att fundera över är hur man i en akutsituation resonerar om saken. "Naken"-artikeln i Sydsvenskan handlar om att Oxievångsskolan i Malmö förbjuder kameramobiler på skolan. Den omedelbara anledningen var att en elev smygfotograferat andra elever i duschen.
"Det är självklart att vi inte kan tillåta att eleverna smygfotograferar varandra på detta sätt. Beslutet om förbud tog jag omedelbart när två elever berättade vad som hänt. Och eleverna själva vill ha ett förbud" säger skolans rektor. En tillfrågad rektor på en annan skola menar dock att ett förbud är mycket svårt att kontrollera - och det har han ju rätt i. Talande i mobiler är ju mycket lättare att avslöja, jämfört med att bara snabbt ta en bild.
Den kommande utvecklingen på detta område i samhället står skriven i stjärnorna. Förbud på skolor och andra ställen (t ex FoU-avdelningar på industrier) gör sitt till för att signalera, att kameramobiler bör hanteras med visst omdöme. Men om man nu inte har något omdöme eller inte bryr sig om att aktivera det? Tekniska lösningar lär komma i vissa sammanhang.
För den mera djupgående diskussionens skull bör man dock betänka det vidare tekniska sammanhang, i vilket kameramobiler ingår. Kunskaper om detta bör kanske bli mera av allmängods, för att omdömet verkligen ska aktiveras när det behövs. Kameramobiler är ju bara en form av digital bildproduktion och bildbehandling, fastän en synnerligen flexibel och snabb sådan. Även om de flesta kameramobil-bilder aldrig laddas upp till någon internetsajut, så finns ju alltid möjligheten. Den springande punkten är allt man kan göra med digitaliserade bilder - automatiskt identifiera personer bland annat.
Om man nu tänker i termer av framtida shareware-versioner av dylika identifieringsprogram, kombinerade med bots som själva letar runt på nätet, ja då skulle "vem som helst" kunna få fram alla möjliga bilder av dig - vare sig du vet om att någon tagit dem och laddat upp dem någonstans, eller inte.
Detta uttömmer på intet sätt möjligheterna. Och det som finns eller funnits på internet försvinner aldrig: The Internet Archive.
/Per
Jag uppskattade din artikel i Sydsvenskan. Kul att det börjar dyka upp riktigt intressanta svenska bloggare utanför Stockholm... ;)
Jag är en flitig kameramobil-användare, och har som sådan funderat en hel del kring integritets- och kopierings-/spridningsfrågorna. Vi kan utan tvekan, anser jag, konstatera att vi ännu inte riktigt insett vilken maskburk vi öppnat genom att sätta enn (allt bättre) nätverkad kamera i händerna på snart sagt alla i samhället. Som med allt annat kommer bra och dåliga saker att komma med det. Vad det gäller integritets-biten tycker jag inte det potentiellt skrämmande är ATT någon kan ta en obemärkt bild av någon annan utan det är HUR den kan spridas. Prova att stå i kassan på ICA någon gång, och lyssna på vad folk pratar om medan de står i kön. Det är fascinerande hur folk kan avhandla allsköns sorts hemskt / roligt / kränkande skvaller till synes helt omedvetna om att andra i könn kan lyssna eller framför allt att den osynliggjorda kassapersonalen hör varje ord. Samma sak med att prata offentligt om ditten och datten i mobiltelefon, något de flesta vant sig vid och vissa gjort till en konstform... I de fallen finnns dock ingen möjlighet till snabb och bred spridning, som med de nätverkade kamerorna. Vad det gäller innovationer för tekniskt "skydd" mot kamerorna så har jag upptäckt något lustigt. Jag är ingen bild- eller digitalkamera-tekniskt kunnig person men jag har noterat att i en del butiker upplysta med ljusrör så lägger kamerans CCD av. Det blir bara feta svarta streck över bilden. Som om någon frekvens i det omgivande ljuset går stick i stäv med en frekvens i kamerans ljusupptagare. Någon sorts polariserings-effekt? Kanske man istället för att bygga in ljud i kamerorna (vilket känns ganska uddlöst, speciellt när kamerorna blir bättre och medger att stå på större avstånd) kanske man kan lagstifta om vissa frekvenser för ljusupptagning i kamerorna, frekvenser som kan störas med rätt sorts belysning på offentlig plats / i privata rum?
Posted by: Manne | 21 februari 2004 at 10:33
Håller helt med dig om att det är spridningsmöjligheterna, inte bildtagandet i sig, som är det potentiella problemet i sammanhanget. Medvetenhet om just detta är vad som fordras för gott omdöme i saken. Mer om kameramobiler senare i veckan.
Posted by: Per | 22 februari 2004 at 20:04