Vad är det egentligen för konflikter inblandade i att veta var någon är? Våra sinnen ställer upp gränser för det som är inom hörhåll och synhåll, men det kanske bara ska ses som en evolutionens miss att vi inte har ett sinne för att direkt uppfatta var folk är på längre håll. (Det finns ju även annat som tyder på att vi kanske inte är "skapelsens krona".)
Så när man funderar på de nya GPS+mobiltelefontjänster som dyker upp är det kanske det man ska tänka, snarare än något onyanserat "hot mot integriteten".
New York Times hade en stor artikel söndagen innan jul om föräldrar som håller koll på sina barn, makar på sina dementa äkta hälfter och chefer på sina anställda med mobiltelefoner med GPS-mottagare.
I USA finns det flera företag som säljer positioneringstjänster, ofta med affärsidén att erbjuda "peace of mind". uLocate är ett av dem.
I Sverige har (väl) ännu inte motsvarande tjänster för att lokalisera människor brett ut sig, men det finns exempel där företag håller koll på sina lastbilar (och indirekt på chauffören, förstås), och vi behöver inte gå längre än till Norge för att hitta exempel på motsvarande "övervakning" av familjemedlemmar, omskrivet i Verdens Gang.
New York Times-artikeln är inte tillgänglig på ursprungssidan längre, men har arkiverats av så skilda organisationer som FreeRepublic.com och Mindfully.org.
Uppdatering: Tack vare Jonas kommentar så kommer länken direkt till New York Times här.
/Simon
Om originallänken inte funkar längre, prova att mata den genom detta formulär
http://nytimes.blogspace.com/genlink
och du kan få en permanent gratis länk till arkivet.
I sammanhanget kan kanske också den här artikeln vara intressant (från 3 januari):
That Parent-Child Conversation Is Becoming Instant, and Online
http://www.nytimes.com/2004/01/03/technology/03MESS.html?ex=1388466000&en=76c8e83e6fb7c646&ei=5007&partner=USERLAND
Posted by: Jonas | 07 januari 2004 at 14:23
Tack för detta! Artikeln om IM inom familjen verkade också väldigt spännande. Ska försöka få ihop ett inlägg om den.
Posted by: Simon Winter | 08 januari 2004 at 12:10