Dagens Nyheter skriver i dagens ledare mycket insiktsfullt om diverse psykologiska aspekter av att vi som konsumenter inte kan agera adekvat vad gäller vår elförbrukning. Resonemangen kan även tillämpas på andra liknande områden där de underliggande informationsmodellerna har blivit oöverskådliga för människor, som pensioner, föräldrapeng och mobiltelefonkostnader.
Sannolikt kommer denna vinter varken plånboken eller omfattande strömavbrott att tvinga oss elkonsumenter att tänka på elförsörjningen. Det är i de flesta människors ögon något positivt. Varför tänka på elkraft och elräkningar när det finns så många andra beslut som måste fattas i livet?
Många är nog rent av beredda att betala några hundralappar extra om året för att slippa tänka på elförbrukningen. Så lär det också förbli hur elmarknaden än förändras.
För en del konsumenter utgör elen så liten del av de totala kostnaderna att det inte uppfattas som värt besväret att försöka pressa elkostnaderna. Andra uppfattar värdet av att kunna använda elen just när det passar som så stort att en merkostnad för elen inte är avgörande.
Vilken är egentligen vår mentala modell av det som ger en viss siffra på elräkningen? De flesta har nog väldigt föråldrade tumregler att gå efter, men frågan är om det verkligen är befogat att skaffa sig en bättre modell. Går det tillräckligt långt måste vi kanske läsa om det redan i grundskolan.
De som inte är medvetna om priset håller inte igen på konsumtionen. Därmed sätts priset ur spel som den kraft som kan bringa tillgång och efterfrågan i balans.
Detta lilla stycke innehåller egentligen väldigt mycket av essensen i det moderna samhället. Återkommer när jag har slutat småle åt det.
/Simon
Comments