Dagen innan julafton hade BBC News en artikel om det schweiziska Center for Technology Assessment (ett tvärvetenskapligt centrum av en typ vi borde ha i Sverige också). Artikeln är centrerad kring vad som kallas "pervasive computing". De schweiziska forskarna räknar med att om tio år kan en triljon elektroniska objekt vara tillgängliga för en miljard människor. Innan vi kommer så långt borde vi kanske reflektera över innebörden i och de möjliga konsekvenserna av detta, tycker de. Just vad vi menar här på Infontology.
Idén bakom "pervasive computing" är att någon minimal elektronisk pryl - som regel kommunicerande med någon annan elektronisk pryl - ingår i praktiskt taget allting vi använder och kommer i kontakt med, i princip vad som helst, alltifrån ölglas till färgen du målar sovrummet med. Visst låter det fantasifullt, men det hindrar inte att det redan nu eller inom kort är tekniskt möjligt.
Frågan är naturligtvis: vill vi ha det på det här sättet? Risken är att om någon kontinuerlig offentlig diskussion om möjligheterna inte kommer till stånd, så kommer de att realiseras lite här och lite där och rätt vad det är befinner vi oss i en situation som ingen egentligen vill ha, inte tätt inpå sig själv i alla fall.
Ett problem med att diskutera dessa ting är att vi egentligen helt saknar intuition när det gäller digital tekniks möjligheter. Vem skulle kunna tro att färgen i sovrummet kontrollerar rummets temperatur eller lätt förvandlas till en dataskärm? Eller att den kommunicerar med din väckarklocka, som i sin tur är uppkopplad till....
Vi kan inte intuitivt överblicka dylika möjligheter. Därför måste vi lära oss att tänka på dem - en kolossal pedagogisk uppgift, särskilt med tanke på hur fort olika möjligheter uppfinns och realiseras.
/Per
Comments