Vad kostar det att lagra vårt dagliga informationsintag? Man hör och läser så mycket som man inte förstår förrän efteråt att det var intressant! En artikel i New York Times diskuterar problemet, och citerar Gordon Bell i Microsofts projekt MyLifeBits.
Offloading Your Memories (Gratis registrering nödvändig.)
Bell estimates that if you were to capture a relatively healthy daily diet of information -- 100 Web pages, 8 hours of audio, 100 e-mail messages, one-tenth of a book, 10 photos, 5 scanned pages -- it would take you five years to fill up an 80-gigabyte drive that now sells for approximately $100.
Och det som ju faktiskt är helt överkomligt som datalagringskostnad beräknas bli ännu mycket billigare när den första hårddisken har tagit slut. Själv försöker jag dra med mig gamla teknologier in i den nya tiden och har valt ut både kassettband och LP-skivor och digitaliserat som CD-skivor. På tur står scanning av diabilder.
Men det känns ändå som om MyLifeBits går en bra bit längre än så. Frågan är om det finns något naturligt ställe där man bör dra gränsen, eller om allting är flytande, från total historielöshet till fullständig lagring.
Länk via freegorifero. /Simon
En näraliggande fråga är kanske när en tidningshög är embryot till ett arkiv och när den är en retur pappersamling.Och kanske är det värt att tänka efter- när var sist en sak i en tidning av verklig relevans för ens egen vardag och existens? Det svåra med minne och lagring är att behovet av information för en själv, inte är konstant, utan växlande, vilket gör valet vid bevarande- slängande så mycket svårare. Returpappret jag slängde förra veckan var kanske det bästa arkivet jag kunde haft,för det senaste halvårets tidningar...Visst finns det bibliotek, men tidningar på mikrofilm är inte samma sak, och det är inte heller möjligt att göra fina arkiv av dem.
Posted by: Andreas Altermann | 07 januari 2004 at 10:19
Det har kanske blivit för mycket fokus på teknik här på Infontology -- jag tror att vi egentligen är minst lika intresserade av sån här lite mer grundläggande informationshantering. Fast jag måste ju säga att digitala artikelarkiv nog måste sägas vara väldigt överlägsna pappersarkiv på (nästan) alla sätt!
Posted by: Simon Winter | 08 januari 2004 at 12:14